Програма: Важността да преподаваме музика и ползите от музикалното образование

Защо за нас е важно да се преподаваме музика?

Музиката е нещо повече от забавно хоби или емоционален контакт.
Музиката ни учи да бъдем човеци. Чрез нея хората разпознават красотата и своята емоционалност.

Музиката дарява на човечеството повече любов, състрадание, нежност и доброта. Накратко, носи повече живот.

Музиката е наука.
Наука, която е прецизна и специфична и изисква точна акустика. Да вземем за пример партитурата. Това е нотен запис, които показва динамиката на произведението, броят и вида на инструментите, които участват в него, промените в темпото, мелодията. И всичко това в съвършена хармония и прецизен контрол на времето.

Музиката е тясно свързана с математиката.

Тя е ритмично базирана на подразделенията на времето на фракции, които трябва да се извършват мигновено. Отброяване, ритъм, гами, интервали, модели, символи, хармонии, тактови размери, обертони, тон, диапазон. Нотацията на композиторите и звуците, произведени от музикантите, са тясно свързани с математиката.

Да учиш музика е като да усвояваш чужд език.

Повечето термини са на италиански, немски или френски език, а нотният запис е силно развита стенография, която използва символи за представяне на понятия. Семантиката на музиката е най-пълния и универсален език.

Музиката е история.

Музиката обикновено отразява средата и времето на нейното създаване. Често е отражение на дадена култура и нейната директна интерпретация.

Музиката е двигателна култура.
Тя изисква фантастична координация на пръстите, ръцете, раменете, устните, дъвкателните и лицевите мускули. В допълнение ще кажем, че при пеенето например има изключителен контрол върху диафрагмата, ниските коремни и междуребрени мускули, както и фините мускулчета, които се намират около и в гръкляна.

Музиката подобрява осанката и влияе положително върху цялостната динамика на процесите на вътрешните органи, тъй като изисква стабилна и изправена стойка, което от своя страна, предотвратява отпускане на тялото и заемането на изкривени пози.

Музиката е всичко това, но най-вече е изкуство.

Тя позволява на човек да вземе всички тези сухи, технически скучни и трудни техники и да ги използва за създаване на емоция. Това е нещо, което науката не може да постигне. Музиката е израз на човечност, чувства, емоция и има свойството да прави чудеса и да разпръсква щастие.

Защо музикалното образование е полезно за децата?

Многобройни научни изследвания през последното десетилетие доказват, че музикалното образование е мощен инструмент за постигане на пълния интелектуален, социален и творчески потенциал на децата. То ускорява развитието на речта и уменията за четене. Помага на подрастващите да придобият чувство за съпричастност към другите и ги обучава да фокусират вниманието си за продължителни периоди от време.

Музикалното обучение изисква висока степен на прецизност при слуховата обработка. Това означава, че музикално образованите деца са по-способни да различават фините детайли от речта, което води до по-добро четене, по-добро разбиране и по-голяма способност да се тълкува това, което другите хора – деца и възрастни – наистина казват.

Тези деца развиват пълния си потенциал, защото участието в музикална творба е присъща награда за усилията, което прави децата по-склонни да отделят време и практика, които са необходими за развиване на силни когнитивни и социални способности.

Най-важното е, че музиката дава на децата средство да изразят себе си, да разгърнат творчеството си и да бъдат вдъхновени от собствените си безгранични възможности за личностно израстване.

Фактите

През последните 20 години няколко широкомащабни проучвания върху училищните постижения установиха силна връзка между свиренето на музикален инструмент и академичния успех.

Тези изследванията сочат, че изучаването на музикален инструмент е от полза както за мозъчната структура, така и за нейната функция. Точно както добре тренираните мускули предпазват костите и ставите, намаляват кръвното налягане и увеличават енергийните нива, така и музикалното образование произвежда по-големи, по-добре функциониращи мозъци – полза за хората от всякаква възраст.

Научни доказателства

Сега, в условията на големи научноизследователски пробиви, невролозите доказват, че съществува причинно-следствена връзка между музикалното обучение и когнитивния растеж.

Използването на технологии като магнитен резонанс и електроенцефалография дава на изследователите по-добро разбиране за това какво точно се случва в мозъка, когато обработва музика и как тази дейност допринася за по-доброто учене и функциониране.

Изследванията показват, че изучаването на музикален инструмент води до промени в мозъка на детето, а това увеличава вероятността то да разгърне пълния си познавателен и академичен потенциал.

Участието в музикални дейности, независимо дали човек свири на инструмент, пее или просто слуша, стимулира цяла мрежа от зони на мозъка, всяка от които взаимодейства с другите, за да допринесе за удоволствие и разбиране на музиката. Тази мозъчна тренировка води до подобрена структура и функция чрез процес, наречен невропластичност – способността на мозъка да се реорганизира чрез образуване на нови невронни връзки. Подобренията са отговорни за много от ползите от активното участие в музиката.

Коефициент на интелигентност, памет и фокус

Много учени свързват музикалните занятия с подобрени коефициент на интелигентност (IQ) и постижения. В официално проучване, проведено от Университета в Торонто и публикувано през 2004 г., изследователите сравняват IQ-то на децата, които вземат уроци по музика, с тези които посещават театрални часове или не ходят на допълнителни извънкласни дейности. Коефициентът на интелигентност се измерва преди и след уроците.

Резултатите показват повишен цялостен IQ сред учениците от музикалната група спрямо децата от другите групи.
Последните проучвания сочат също, че личностите, които са музикално образовани, показват по-добри възможности на запаметяване, отколкото тези, които не са. Това им позволява да запомнят нещата, дори когато умовете им са заети с други въпроси. Това е от решаващо значение за такива важни задачи като умствена аритметика и четене с разбиране.
Много е написано за развитието на уменията за фокусиране и самодисциплина при децата като подготовка за успех в живота. Музикалното обучение са предпоставка за тяхното подобрение.

Да се научиш да свириш на инструмент или да пееш изисква значително ниво на внимание и концентрация. Има доказателства, че децата, които вземат уроци по музика, имат по-големи способности да фокусират вниманието си. Музикалното възпитание изглежда е много активна форма на мисловна тренировка, което увеличава детските познавателни способности, позволявайки им да се представят по-добре в много други аспекти от живота си.

Способности за говор и четене

Четенето, разбирането и говоренето на език изисква способността да се идентифицира къде започват и завършват сричките и думите. Това умение се нарича фонологична способност и използва същите области на мозъка, използвани за идентифициране и разграничаване на звуци. Това са важни умения, които получаваме чрез опит и ни помагат да разберем родния и чуждите езици.

Музикално обучените деца имат по-добри фонологични умения, които могат да им помогнат да научат думи по-бързо, да развият по-богат речник и да се научат да четат в по-ранна възраст.

Наскоро попаднахме на канадско проучване от 2009 г., в което малки деца, на които са били преподавани музикални уроци, са показали подобрение на вербалните си резултати само след четири седмици обучение.

Ползите от изучаването на музика са много по-големи, отколкото при други видове изкуства.

Подобренията в речта и четенето са от решаващо значение за успеха в училище и са предпоставка за подобрена грамотност в почти всяка област, включително математиката.

Креативност

Има разлика в комуникацията между дясната и лявата половина на мозъка при лица с музикално образование спрямо тези без такова. Учените смятат, че по-добрата свързаност на мозъчните полукълба може да спомогне за повишаване на креативността.

Музиката насърчава съпричастността

Последните проучвания показват, че правенето на съвместната музика увеличава съпричастността на малките деца. Емпатията, отчасти, идва от чувствителността към фините промени в човешкия глас, които показват настроение и емоция. Децата трябва да развият съпричастност, ако искат да процъфтяват в семейния живот, в училище и по-късно на работното място.

Тази връзка между музика и съпричастност може да се дължи на подобрена вербална интелигентност. Възпроизвеждането на музика подобрява способността на детето да слуша и възприема нюанси на речта – начина, по който се казва нещо и емоциите под думите, а не само самите думи, което от своя страна е ключов елемент на емпатия и емоционална интелигентност.

Музиката по своята същност е емоционална, а музикалните спомени са сред най-ярките и интуитивни. Следователно, музикантите се учат как да се свързват с хората на емоционално ниво.

Независимо дали хармонизирате в хор, свирите в струнен квартет или просто импровизирате с приятели, когато сте активно ангажирани с музиката вие се научавате да споделяте вниманието, да си сътрудничите и кооперирате. Това са изключително ценни умения както в личните отношения, така и на работното място.

Здраве

Родителите е добре да знаят, че изучаването на музика носи и ползи за здравето на децата. Напоследък се появяват много доклади, които показват, че ученето през целия живот може да предложи подобрена когнитивна функция в напреднала възраст.

Вече знаем, че музикалната терапия е помогнала на хората да се възстановят от инсулти и може да бъде полезна при лечението на различни неврологични заболявания като заекване, аутизъм и болест на Паркинсон.
Музикалното обучение дори показва забавяне на появата на деменция.

Следователно, силните паралели между музиката и речта, както и присъщата наслада от музиката, я правят полезна и гъвкава техника за рехабилитация за всички възрасти.

Музиката подобрява самочувствието и увереността

Когато тези умения се развиват постепенно, при скорост, която е пряко свързана с количеството работа, вложена в музика, детето скоро ще види ползите от неговия труд. Това му дава възможност да осъзнае, че степента на собственото му постижение е в неговите ръце.

Също така, тъй като музиката обикновено е предназначена за изпълнение пред публика, детето развива смелостта да се изправи пред приятели и непознати и да преодолее сценичната треска, за да покаже своите постижения, а това е добър начин да се подготви за бизнес срещи и интервюта за първа работа в реалния свят.

Изграждане на общности

Има нещо, което те кара да се чувстваш комфортно в компанията на други музиканти. Дори и срамежливите хора рядко биха се почувствали не на мястото си, ако наоколо звучи музика. Разбира се, ще кажете вие – хората с общи интереси се привличат един към друг. Но има нещо повече от това.

Има един аспект на предразполагане, когато свирите на вашия инструмент или пеете за и с други хора. Това е възможността да споделим нещо неописуемо и невероятно човешко с други хора, които свързват музикалните общности една с друга.

Източници:
1) Medium.com, Seth Sandler – The importance of teaching music
2) Rcmusic.com, The Royal Conservatory – The Benefits of Music Education