"Селфи с елфи" - коледна песен, пречупена през съвремието и забавния поглед на автора

“Селфи с елфи” или една съвременна приказка за Коледа. Така я нарича нейният автор Gabriela Partofsky, тъй като песента е с дълъг текст, в който се разказва една въображаема, но още повече реалистична за събремието ни, история. 

Идеята, текстът, композицията, аранжиментът, записът и обработката на песента са изцяло инициатива и дело на Габриела, благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” – НФК. Към песента е заснето и видео, което е съчетание между кадри от премиерното представяне на песента пред публика и още кадри от уютна и весела коледна обстановка пред камината. 

“Селфи с елфи” бе представена премиерно като част от програмата на Коледен концерт в град Ботевград в една от най-големите читалищни концертни зали в България, при това препълнена. 

Защо именно “Селфи с елфи”?! Историята в песента е повече от нетипична за коледните песни, в които всички знаем, че главният герой пише писма до Дядо Коледа, работливите елфи изработват подаръците, джуджетата проверяват списъка с послушни и непослушни, елените летят с шейната и Снежанка асистира на Дядо Коледа да подарят повече подарци за кратко време, всички минават през комина и оставят подаръците под елхата или в коледния чорап. Тук историята включва абсолютно всякакви компоненти на съвремието ни, с които до такава степен вече сме свикнали, че не можем да си представим нито ежедневието, нито Коледа без тях. А всъщност, освен забава и смях, текстът на песента предизвиква и едни малко по-дълбоки размисли … до каква степен сме допуснали новите технологии да ни променят, зависими ли сме от тях и кое ли е по-добре – дали класическата Коледа, която познаваме от години, или съвременната, с всичките ѝ иновативни решения?! 

Ето го и текстът:

"Селфи с елфи", автор: Габриела Партовска

Това не е обикновената приказка за Коледа – това е съвременната приказка за Коледа!

Пр.: “Много искам селфи с елфи, 
селфи с елфи, селфи с елфи.
Да се тагнем до елхата!
Пейте песента позната:

1. Santa фитнес гуру се заформя, 
Barber пък брадата му оформя.
Чувалът му с подаръци не е, 
в Giveaway щял да ги раздаде.

2. Рудолф пък шейната веч’ не впряга,
а със зимни гуми пикапа стяга.
Винетка еднодневна няма ли – 
цяла нощ земята да обиколи.

3. Пълни със желания пликове с писма!
Получател винаги е Дядо Коледа.
Вече вместо в неговия дом, 
получава ги на santa@claus.com.

4. Слушат ли децата по земята – 
всичко във Аналитикс се смята, 
после пуска се един отчет…
тагвай и двама близки за късмет!

5. Мултитаскват тез джуджета мили, 
денем-нощем, всички впрягат сили.
За да не забравят кой по ред – 
пуснали Excel-а на един таблет.

6. А Снежанка даровете взима
от мола и от онлайн магазина.
Вместо в работилницата с елфи…
викна всички тях за общо селфи.

Предприпев: Знаят ми адреса, 
гледат в GPS-a, 
но дали ще минат
през комина…?!

Над моята камина
чака ги чорапът, 
Как да ме подминат – 
чака и елхата!

Припев: Много искам да съм с елфи, 
с Дядо Коледа, Снежанка, 
да застанем до елхата
на подаръци богата.

Много искам селфи с елфи, 
селфи с елфи, селфи с елфи – 
да се тагнем до елхата!
Пейте песента позната –


Рататата – рататата
Рататата – рататата
Рататата – рататата
Рататата – рататата.

7. Всичко уж модерно вече става, 
ала малко странно прозвучава.
Днес да бъде, както бе преди – 
с всичките герои най-добри!

8. Искам под имела да застана,
някой за ръката да ме хване.
Най-големият подарък нов – 
да ме радва истинска любов!”

Както всички досега, така и тази творба на Габриела Партовска е извън рамките и далеч от традиционното, обикновеното и това, което се счита за стандартно. Желанието на младата авторка е да създава новаторски, същевременно забавни и “яйляк” текстове, но винаги да имат щипка поука, извод и дълбочина в тематиката си. Текстът на “Селфи с елфи” включва 8 куплета, двоен предприпев, двоен припев (които не се повтарят почти, за да не стане песента още по-дълга), както и въведение от нколко думи в началото на песента.

За разлика от текста, мелодията, композицията и аранжиментът на песента “Селфи с елфи” могат да предположат коледна тематика в текста. Не само хармоничната прогресия и мелодията подсказват коледната приказка. Голяма роля за това също така играе ритъмът, който е типично в коледен стил, както и подборът и аранжирането на всички инструменти в песента. В музиката ще чуете коледни звънчета, лирична щрайх партия, перкусии, рисуващи стъпки, които се тръскат от снега и други музикални изразни средства, предизвикващи въображението и съчетани едно с друго се превръщат заедно в коледната приказка “Селфи с елфи”. Чуйте я тук:

Кадрите от сцената са заснети от медията Botevgrad.com по време на коледния концерт при премиерата на песента, а уютните кадри пред камината са дело на близък колега на авторката – Даниел Петров.